پیشبینی برداشت۳۳ تُن سماق از باغات تویسرکان
نبود صنایع فرآوری چالش خام فروشی سماق است
مدیر جهاد کشاورزی تویسرکان از پیشبینی برداشت ۳۳ تُن سماق از سطح باغات این شهرستان در سالجاری خبر داد.
سجاد محمداصغری در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در سالجاری ۵۰ هکتار از سطح باغات این شهرستان به باغات سماق اختصاص دارد که بر اساس پیشبینی از این میزان افزونبر ۳۳ تن محصول سماق قابل برداشت خواهد بود.
وی میانگین عملکرد هر هکتار از باغات سماق را کمتر از ۷۰۰ کیلو برشمرد و افزود: بیشترین تراکنش سطح باغات سماق تویسرکان به سرکان، آرتیمان و گزندر سرابی اختصاص دارد، ضمن اینکه بخش عمده باغات سماق تویسرکان در عرصه منابع ملی و حاشیه باغات واقع شده است.
محمداصغری با اشاره به اینکه اواخر شهریور ماه برداشت سماق از سطح باغات تویسرکان آغاز میشود، خاطرنشان کرد: شهرستان تویسرکان در بحث تولید سماق در سطح استان همدان به عنوان خاستگاه سماق رتبه اول و در سطح کشور رتبه سوم را داراست.
وی گفت: سماق تولید شده شهرستان تویسرکان به صورت فلهای به سایر استانها از جمله تهران ارسال میشود و دارای مشتریان پرو پاقرص در بازار بوده و مشکلی در رابطه با بازاریابی آن برای باغداران تولید کننده سماق وجود ندارد.
محمداصغری یکی از مهمترین مشکلات تولید سماق در شهرستان تویسرکان را خام فروشی این محصول به دلیل نبود صنایع فرآوری مرتبط با سماق دانست و یاد آور شد: نبود صنایع فرآوری مرتبط با سماق در تویسرکان موجب شده که باغداران شهرستان سماق تولید شده خود را خام فروشی کنند.
وی با اشاره به ارزش اقتصادی و اشتغالزایی این محصول، تصریح کرد: سماق گیاهی کم آببر و کم هزینه با درآمد خوب و اشتغالزایی بالا بوده و در جلوگیری از فرسایش خاک بسیار موثر عمل میکند و قسمتهای مختلف سماق اعم از پوست، ریشه، ساقه، برگها و میوه آن در داروسازی، تولید لوازم آرایشی، دامپزشکی، چرمسازی، رنگ غذا و حفاظت از غذاهای کنسروی به دلیل آنتی اکسیدان بالای آن، کاربرد فراوان دارد.
این مقام مسئول افزود: سطح باغات سماق شهرستان هر ساله به دلیل پاجوش زدن و رونده بودن درخت سماق افزایشی است، ضمن اینکه هر ساله باغداران مختلفی نیز درخواست کاشت نهال سماق را دارند.
محمداصغری با اشاره به برنامههای جهاد کشاورزی شهرستان تویسرکان در رابطه با بحث سماق به عنوان یکی از محصولات کم آببر تصریح کرد: یکی از مهمترین برنامه های جهاد کشاورزی شهرستان با توجه به کم آب بر بودن و متحمل بودن این محصول به خشکی، به منظور اصلاح الگوی کشت برای توسعه سطح باغات سماق تویسرکان، ایجاد و راه اندازی نهالستان سماق بوده که با جدیت پیگیر این موضوع هستیم، ضمن اینکه توجه به صنایع فرآوری این محصول نیز جزء دیگر اولویت های این شهرستان است.
وی بیان کرد: با توجه به کاهش بارندگیها در سطح کشور لزوم کاشت محصولات کمآببر بسیار احساس میشود، کشت گیاهان دارویی پُر سود و گیاهان کمآب و پُر درآمد یکی از روشهای مقابله با خشکسالی و کمآبی است که کشاورزان میتوانند در این شرایط کم آبی کشت خود را به کشتهای کمآببر از جمله سماق تغییر دهند.
مدیر جهاد کشاورزی تویسرکان با اشاره به ارزش اقتصادی و اشتغالزایی این محصول، تصریح کرد: سماق گیاهی کم آب بر و کم هزینه با درآمد خوب و اشتغال زایی بالا بوده و در جلوگیری از فرسایش خاک بسیار موثر عمل می کند و قسمت های مختلف سماق اعم از پوست، ریشه، ساقه، برگها و میوه آن در داروسازی، تولید لوازم آرایشی، دامپزشکی، چرم سازی، رنگ غذا و حفاظت از غذاهای کنسروی به دلیل آنتی اکسیدان بالای آن، کاربرد فراوان دارد.
اصغری ادامه داد: درختچه سماق مقاومت خوبی در برابر تغییرات درجه حرارت دارد و حداقل و حداکثر درجه حرارت مطلق ثبت شده رویشگاههای آن به ترتیب منفی ۲۵ و مثبت ۴۰ درجه است.
وی با تأکید بر اینکه کشت سماق در منطقه برای جلوگیری از فرسایش خاک در مناطق شیبدار حائز اهمیت است، گفت: از جمله مزایای مصرف سماق میتوان به مبارزه با میکروب، مبارزه با عفونتهای قارچی، مناسب برای دیابت، جلوگیری از پوکی استخوان اشاره کرد.
به گزارش ایسنا، درخت سماق بیشتر بهصورت خودرو رشد میکند اما امروزه به دلیل خواص دارویی و فواید زیادی که دارد کاشت و گسترش این درختچه کم آب بر رو به افزایش است.
رنگ میوههای این درخت قرمز، جذاب و زیبا است بهطوریکه هر بینندهای را به سمت خود جذب میکند، در ابتدای رشد، طعم میوه سماق گس بوده اما زمانی که کاملا رسیده شود طعم آن ترش میشود.
منبع: ایسنا