ایجاد مرکز مطالعات تمدنی غرب کشور در همدان
ایجاد مرکز مطالعات تمدنی غرب کشور در همدان
زهرا علیپور
محسن معصوم علیزاده مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در این زمینه گفت: با توجه به سفری که وزیر محترم میراث فرهنگی به استان همدان داشتند و همینطور ظرفیتی که استان همدان در حوزه تاریخ مخصوصاً در ادوار تاریخی مادها، هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان داشته از سوی وزیر پیشنهاد شد تا مرکز مطالعات تمدنی غرب کشور در این استان ایجاد شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در ادامه گفت: با توجه به محوریت ۵ استان غرب کشور مقرر شد که این مرکز برای گردآوری اطلاعات میراث فرهنگی و گردشگری غرب کشور با حمایت جناب وزیر در استان همدان تشکیل شود. خوشبختانه با پیگیریهایی که انجام شد در ابتد چارچوب و ساختار آن تعیین شد. برای بهتر انجام دادن این کار تصمیم گرفتیم که این سازماندهی و ساختار، بومی، منطقهای و استانی باشد. مقدمات ساختار آن را تهیه کردیم و به تایید وزیر هم رسیده است و در زمانی که ایشان مصوب کردهاند، پیگیریهای اداری آن انجام شده است. بنده با هماهنگی نماینده محترم در مجلس یک ردیف اعتباری برای این مرکز جاری کردهایم .
محسن معصوم علیزاده در پاسخ به این پرسش که آیا این مرکز فقط در حوزه گردشگری است، گفت: خیر در حوزه تاریخی، میراث فرهنگی و گردشگریاست. توجه داشته باشیم که حوزه مطالعات دوره ماد با توجه به نقش همدان به قدری نیست که جوابگوی سوالات پژوهشگران باشد و در دوره هخامنشیان نیزهمدان نقش بسیار مهمی را ایفا کرده اما متاسفانه کاوشهایی که انجام دادیم نمیتواند پاسخگوی سوالات دوره هخامنشیان باشد.
او در ادامه افزود: همچنین دورههای مختلف مثل سلوکیان، اشکانیان و ساسانیان بخشی از فعالیتهای مرکز مطالعات تمدنی غرب کشور است و به حوزه تاریخ استان همدان در نهایت مطالعاتی که صورت میگیرد همدان را بهعنوان مقصد گردشگری باید معرفی کند.
از علیزاده پرسیدم: این گونه که پیداست منظور شما از غرب کشور یعنی تاکید بر همداناو در پاسخ گفت: نه تنها همدان بلکه استانهای کردستان، کرمانشاه، ایلام و لرستان هم مشمول این طرح هستند.
دبیرخانه این پروژه در همدان است و ساختار مرکز مطالعات تمدنی غرب کشور با هماهنگی وزیر و استاندار همدان و استانداران سایر استانهای پنجگانه طی جلسهای در وزارتخانه تشکیل شده است.
آن را به این شکل تعریف کردهاند که باید یک ساختار ملی داشته باشد که معاون رئیس جمهور به عنوان دبیر ملی باشد و وزارتخانه و دستگاههای مربوطه جز این ساختار باشند. درمنطقه نیز استاندارها، ادارات و ادارات کل استانهای پنجگانه مسئولیت دارند.
او با اشاره به اینکه باید استان نگاه ویژهتری داشته باشد گفت: در اینجا باید رئیس مشخص شود و خود آقای استاندار نه بهعنوان رئیس این مرکز ولی بهعنوان بخش منطقهای که در ساختار اصلی آمده معرفی شوند و برای اعتبارات هراستان و پیشبرد کار خود آقای استاندار، سازمان مدیریت و برنامهریزی، اداره کل میراث ،اداره کل فرهنگ و ارشاد و سایر ادارات مربوطه و حتی بخشهای خصوصی و مردمی مشارکت خواهند داشت.
او با تاکید بر این که برای این پروژه از تمام ظرفیتها استفاده خواهد شد، گفت: از همه ظرفیتها چه در بخش خصوصی، چه نهادهای فرهنگی، ادارات کل استان، آقای استاندار و مجموعههایی که مرتبط به تاریخ و فرهنگ و گردشگری هستند، عضو این مرکز خواهند شد و قرار است مطالعات را در حوزه تاریخ، میراث فرهنگی و گردشگری شروع کنیم.
او در پاسخ به این پرسش که پروژه در چه مرحلهای است، گفت: در حال حاضر مسیولیت این پروژه با محسن جانجان از همکاران اداره کل میراث فرهنگیگردشگری وصنایع دستی استان است.
همانطور که عرض کردم در حال تشکیل چارچوب و ساختار آن هستیم وقتی که ساختار آن مشخص شد و ابلاغها زده شد ما بهعنوان یک مرکز علمی پژوهشی رسماً فعالیت خود را شروع میکنیم.
او افزود: نخستین برنامه ما پس از آغاز فعالیت برگزاری همایش بینالمللی هگمتانه است. این همایش انشاالله در سال آینده برگزار میشود و این یک همایش بینالمللی است و محورهای مختلفی مثل محور باستان شناسی، شهرسازی، گردشگری و دیگر محورهای که به معرفی بهتر همدان کمک کند در آن ارایه میشود. این همایش حداقل سه روزه است و از مهمانان، اندیشمندان و پژوهشگران مرتبط خارجی حتماً دعوت میکنیم و قرار است یک همایش پربار و مفصل باشد. اکنون همه پای کار هستند و ما هم فعلاً ساختار آن را چیدهایم و کمیتههای آن را مشخص کردهایم و هر زمان ابلاغ کمیته و شورای سیاستگذاری زده شود شروع به فعالیت و برنامهریزی میکنند.