ایدز (HIV) چیست؟
ایدز با مشخصه HIV به معنای نقص عملکرد سیستم ایمنی بدن است. عامل بروز این بیماری نوعی ویروس است که با حمله به گلبولهای سفید آنها را از بین میبرد.
گلبولهای سفید دارای انواع مختلفی هستند و هر کدام وظیفه خاصی را به عهده دارند. این ویروس نوعی گلبول سفید به نام «لنفوسیتها» را تحت تاثیر قرار میدهد که وجود آن در مبارزه با عفونت اهمیت زیادی دارد. وقتی آنها از بین میروند، بدن نمیتواند در برابر بیماریها مقاومت کند، پس در صورت ابتلا به این ویروس، هر میکروبی میتواند تهدیدی جدی برای سلامتی بدن باشد.
HIV همان ایدز است؟
ایدز در مرحله آخرعفونت HIV رخ میدهد، زمانی که سیستم ایمنی بدن به دلیل عفونت ویروسی به شدت آسیب دیده باشد. اما در صورت تشخیص بهموقع و شروع درمان، مصرف داروهای HIV، بیماری را متوقف کرده و فرد مبتلا به HIV به ایدز مبتلا نمیشود.
علائم HIV
افراد مبتلا به HIV از همان اوایل آلودگی می توانند بیماری را به سایرین انتقال دهند اما بسیاری از آنها تا مرحله ایدز از بیماری خود آگاه نمیشوند.
در چند هفته ی اول پس از عفونت اولیه، ممکن است با علائمی مشابه آنفولانزا از جمله تب، گلودرد، سردرد یا بثورات پوستی بروز کند.این علائم پس از مدتی برطرف میشود و به همین دلیل فرد از وجود بیماری مطلع نمیشود.
از علائم دیگر ابتلا به ویروس ایدز :
- ناراحتی معده
- تب و لرز
- سردرد
- بثورات پوستی
- حالت تهوع
- گلودرد
- تورم غدد لنفاوی
- درد عمومی بدن
علائم دوره نهفتگی HIV
شش هفته پس از مرحله عفونت، بیماری وارد مرحله نهفتگی میشود. در این حالت بیماری علامت خاصی ندارد اما ویروس در بدن فعال است و سلولهای ایمنی را از بین میبرد و ایمنی بدن هر روز بیشتر کاهش مییابد اما فرد اطلاعی ندارد ، این مرحله می تواند تا ده سال طول بکشد.
مرحلهی بروز بیماری ایدز
در این مرحله که سیستم بدن تضعیف شده و بیماری ایدز بروز میکند. بیماری ایدز با علائم زیر همراه است:
- کاهش سریع وزن
- تب مکرر یا تعریق زیاد شبانه
- خستگی شدید و بدون دلیل
- اسهالی که بیشتر از یک هفته طول بکشد
- تورم طولانی مدت غدد لنفاوی در نواحی زیر بغل، کشاله ران یا گردن
- زخمهایی که در دهان، مقعد یا اندام تناسلی به وجود میآیند
- ذات الریه
- لکه های قرمز، قهوهای، صورتی یا ارغوانی رو یا زیرپوست ، داخل دهان، روی بینی یا پلک
- از دست دادن حافظه
- بروز افسردگی و سایر اختلالات عصبی
تشخیص HIV
HIV از طریق آزمایشهای مختلفی تشخیص داده میشود. به طور معمول ۲۸ روز پس از در معرض ابتلا بودن، سطح آنتی بادیهای ضد HIV خون به حدی می رسد که در آزمایش خون قابل تشخیص خواهند بود. مناسبترین زمان برای تست ایدز دو تا شش هفته پس از آلوده شدن به ویروس است، یعنی اگر رفتار جنسی پر خطر داشتید با به هر دلیلی با ترشحات فرد آلوده در تماس بوده اید یا از سرنگ آلوده استفاده کردید، دو تا شش هفته بعد از آن اقدام به انجام تست نمایید.
راههای انتقال بیماریHIV
- انتقال خون و فرآوردههای آن
- تزریق مشترک
- مادر به جنین
- جنسی
واکسن ایدز
هنوز برای ایدز واکسن ساخته نشده است. کشورهای زیادی هزینه و زمان زیادی را صرف کردهاند اما هیچ کدام از واکسنهای ارائه شده نتوانستهاند از بروز بیماری جلوگیری کنند.